Rwanda a Tanzánia

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1356999
Cena od: 7 059 €
Príplatky od: 549 €
Poznávacie zájazdy
Exotika
Safari
Expedícia

Výber termínu

01.02.2025 12 dní 7 059 € +549 € odlet: Praha letecká

Popis zájazdu

Spoznávanie kultúry starých afrických kráľovstiev a zároveň moderné tváre rovníkovej Afriky. Stretnutie s horskými gorilami a šimpanzmi v hustých horských dažďových pralesoch, pozorovanie volne žijúcich zvierat na rozľahlých savanách.  

Program
1: ODLET Z PRAHY (VIEDNE)
Ráno odlet do Rwandy s prestupom. Vo večerných hodinách prílet do Kigali. Transfer do hotela "Hotel des Milles Collines", ktorý hral dôležitú úlohu počas rwandskej genocídy proti Tutsiom, kedy tu našlo útočisko asi 2000 ľudí. Nocľah v hoteli s raňajkami.

2: KIGALI - NYANZA - BUTARE - PRALES NYUNGWE
Po raňajkách odchod do pralesa Nyungwe. Po asi 2,5 hodinách príjazd do mesta Nyanza, ktorá bývala srdcom Rwandy. Pôvodne kočovné vládnuce rodiny našli svoje sídlo práve tu, pretože Nyanza bola vďaka svojej strategickej polohe a bohatšej histórii jasnou voľbou. Navštívite múzeum s rekonštruovaným kráľovským palácom, čo vás prenesie do dávnej éry, kedy Európania o srdci Afriky ešte netušili vôbec nič. Obed v reštaurácii. Pokračovanie cesty do Butare (asi 50 min), kde si prezriete zaujímavé etnografické múzeum, ktoré vystavuje historické, etnografické, umelecké a archeologické artefakty, ktoré návštevníkov zoznámia s bohatou rwandskou kultúrou. Potom vás čaká asi 1 hodina jazdy, než sa ponoríte do zelene pralesa Nyungwe. Po ďalších asi 1,5 hodiny prejazdu pralesom dorazíte do Top View hotela, kde sa ubytujete. Večera a nocľah v hoteli, ktorý ponúka úchvatný výhľad na okolité kopce a jazero Kivu.

3: TREK ZA šIMPANZMI V NUYNGWE
Tento deň budete vstávať veľmi skoro. Vydáte sa na schôdzku s rangermi, ktorí vás poučia o pravidlách treku za šimpanzmi, obyvateľmi pralesa Nyungwe. Potom sa vydáte v ústrety jedinečnému zážitku, kedy budete mať šancu sa s týmito primátmi stretnúť tvárou v tvár v ich prirodzenom prostredí. Po skončení treku návrat do hotela na obed. Poobede podniknete nenáročnú prechádzku v korunách stromov, tzv. Canopy Walk, ktorá vám umožní poznať prales z neobvyklej perspektívy, z mostov zavesených priamo v korunách stromov. Návrat do hotela na večeru a nocľah.

4: JAZERO KIVU - RUHENGERI
Po raňajkách check-out a cesta späť do Kigali. Cesta vedie okolo jazera Kivu a ponúka nádherné výhľady. Obed v reštaurácii pri jazere. Čakanie na jedlo si spríjemníme plavbou po jazere Kivu. Pokračovanie cesty do pohoria Virunga. Ďalšia zastávka na čajových plantážach, kde budete mať možnosť vyfotiť si zberačov čaju. Navečer príjazd do Gorilla Mountain View Lodge, večera, nocľah.

5: TREK ZA HORSKÝMI GORILAMI V NP VOCANOES - KIGALI
Po raňajkách vyrazíme v ústrety neopakovateľným zážitkom! Deň začneme skorým ranným stretnutím s rangermi, ktorí nás zoznámia s pravidlami treku za ohrozenými gorilami horskými. Potom už sa v ich sprievode vydáme do hĺbky pralesa, domova týchto úžasných primátov. Gorilie rodiny stále migrujú dažďovým lesom za potravou a tak nie je možné presne určiť, ako dlho ich budeme hľadať. Stretnutie s týmito zvedavými mierumilovnými obrami si potom môžeme vychutnať celú hodinu. Novo zážitky vstrebáme pri obede formou piknikového balíčka. Poobede nás čaká cesta do Kigali (asi 2,5 hodiny), kde navštívime Kigali Genocide Memorial (pamätník rwandskej genocídy). Večera a nocľah v hoteli Des Milles Collines (či podobnom). V prípade, že nebudete chcieť podniknúť trek za gorilami, je možné zorganizovať nasledujúce aktivity v okolí: návšteva miestnej pygmejskej dediny (50,- USD/osoba) alebo trek k hrobu Dian Fossey, ktorá strávila časť svojho života práve v Karisoke, kde sa venovala štúdiu života goríl a kde tiež zomrela (100,- USD/osoba), prípadne trek s pozorovaním kočkodanov zlatých (100,- USD/osoba) alebo návšteva múzea a knižnice Dian Fossey (vstup zdarma, očakávané sú dobrovoľné drobné finančné príspevky).

6: KIGALI - ARUSHA
Raňajky v hoteli, check-out. Transfer na letisko, kde sa rozlúčime s rwandskými sprievodcami. Odlet do Tanzánie. Po pristaní na letisku Kilimanjaro a vybavení imigračných formalít nasleduje transfer do cca 50 min vzdialeného hotela Arusha Serena Resort, ktorý leží pri jazere Duluti. Pokiaľ čas dovolí, budeme mať možnosť plavby po jazere či prechádzky v okolí jazera (objednávky priamo v lodge). Obed a večeru možno zakúpiť v hotelovej reštaurácii. Nocľah v hoteli s raňajkami.

7: ARUSHA - NP LAKE MANYARA
Po skorých raňajkách check-out a odjazd do NP Lake Manyara (asi 2,5 hodiny). Po príchode do parku safari s obedom formou pikniku. Potom transfer do asi 15 min vzdialeného Lake Manyara Serena Lodge, ktoré leží na okraji Veľkej priekopovej prepadliny nad parkom a ponúka úchvatný výhľad na park a jazero Manyara. Poobede fakultatívne možnosť prehliadky dediny Mto Wa Mbu, kde máte možnosť zoznámiť sa so životom miestnych ľudí, dozvedieť sa mnohé o pestovaní banánov, navštíviť rezbársku dielňu s možnosťou nákupu tradičných sošiek, posedieť v miestnej krčme a ochutnať banánové pivo či víno (cena cca 30,- USD/osoba). Večera a nocľah v lodge.

8: LAKE MANYARA - NP SERENGETI
Po raňajkách odchod k bráne do chránenej krajinnej oblasti Ngorongoro (asi 45 min). Prejazd chránenou krajinnou oblasťou Ngorongoro, domovom Masajov. Uvidíte masajské dediny, Masajov pasúcich svoje stáda, a pravdepodobne tu stretnete tiež žirafy, zebry a možno aj levy. Po asi 2 hodinách jazdy dorazíte k bráne Naabi Hill, ktorá oddeľuje chránenú krajinnú oblasť Ngorongoro od NP Serengeti. Obed formou pikniku. Poobede safari v juhovýchodnej časti NP Serengeti, cestou do mobilného kempu Ndutu Under Canvas. Kemp je v tejto oblasti stavaný v období februára, kedy na pláňach Ndutu rodia pakone mláďatá. Safari v tejto časti Serengeti je tak v tejto dobe bezkonkurenčné. V podvečer príjazd do kempu, večera, nocľah.

9: NP SERENGETI - PLÁNE NDUTU
Celodenné safari v NP Serengeti. Tento deň máte možnosť zvoliť medzi obedom v kempe, či piknikovým balíčkom. Obed formou pikniku vám umožní vzdialiť sa ďalej od kempu a preskúmať tak väčšie územie parku. Váš sprievodca vám odporučí najlepšiu možnosť podľa aktuálneho výskytu zveri. Večera a nocľah v kempe.

10: SERENGETI - CHRÁNENÁ KRAJINNÁ OBLASŤ NGORONGORO
Po raňajkách check-out a safari na východných pláňach NP Serengeti, cestou k bráne Naabi Hill. Obed formou pikniku. Poobede prejazd chránenou krajinnou oblasťou Ngorongoro (bez zastávok asi 1 hod 45 minút) do Ngorongoro Serena Lodge. Budete prechádzať Olduvajskou roklinou, ktorá je dodnes dôležitým archeologickým náleziskom. Prehliadka zaujímavého antropologického múzea Olduvali, zdobeného maľbami Zdeňka Buriana. Fakultatívne zastávka v masajskej dedine (vstup po dohode s Masajmi cca 30,- USD/osoba). Po príchode do Ngorongoro Serengeti lodge ubytovanie, čas na relax, večera, nocľah.

11: KRÁTER NGORONGORO - ARUSHA - ODLET Z TANZÁNIE
Po včasnom budíčku a drobnom občerstvení vyrazíme na safari na dno kráteru Ngorongoro. Budeme sa ponáhľať, aby sme do kráteru vošli už v 06:00 hod a mohli si užiť úžasnú rannú atmosféru parku, kedy je zver najviac aktívna. Raňajky formou balíčku si vychutnáme pri jednom zo sladkovodných jazierok, pozorovanie hrochov relaxujúcimi vo vode. Po raňajkách pokračovanie safari. Po doobedí plnom úžasných zážitkov (najneskôr o 11:00 hod) vystúpime späť na okraj kráteru a pokocháme sa výhľadom na jeho dno. Potom už nás čaká prejazd dažďovým pralesom k výstupnej bráne z parku (asi 1 hodina) a ďalej do Karatu, kde sa nachádza nákupná galéria, vybavená tiež kaviarňou. Tu si vychutnáme obed formou pikniku a budete mať možnosť na posledné nákupy suvenírov. Poobede cesta do hotela Arusha Serena Resort (asi 3 hodiny jazdy), kde budú zaistené izby, aby ste mali možnosť sa pred cestou domov osprchovať a prezliecť. Potom asi hodinový tranfer na letisko Kilimanajro, kde sa rozlúčime s tanzánskymi sprievodcami. Odbavenie k odletu a odlet do Prahy (Viedne) s prestupom.

12: PRÍLET DO PRAHY (VIEDNE)
Prílet do Prahy (Viedne).

Fakultatívne aktivity nezahrnuté v cene zájazdu:
trek za horskými gorilami v Rwande (1.500,- USD/osoba), ktorý sa hradí už pri objednávke zájazdu v rámci cestovnej zmluvy
návštevu pygmejskej dediny (50,- USD/osoba), trek k hrobu Dian Fossey (100,- USD/osoba), trek za kočkodanmi zlatými (100,- USD/osoba) v Rwande
návštevu dediny Mto Wa Mbu (cca 30,- USD/osoba), masajskej dediny a let balónom (cca 500,- USD/osoba) v Tanzánii
prepitné miestnym sprievodcom (odporúčaná výška 10-15,- USD/osoba/1 deň)

Poznámka: minimálny počet účastníkov zájazdu - 10 osôb.

Ide o zájazd expedičného charakteru, počas ktorého môže dôjsť ku zmenám trasy, doby pobytu a ubytovania.

Pri tomto zájazde sa vyžaduje platné očkovanie proti žltej zimnici (nutné už pre vydanie víza).

Deti do 15 rokov sa nesmú účastniť treku za šimpanzmi a za gorilami.

Zmena programu vyhradená.

*cestovné poistenie ECP PLUS zahŕňa krytie liečebných nákladov vo všetkých krajinách (aj 3. stupeň varovania Ministerstva zahraničných vecí SR) aj v prípade ochorenia COVID-19, náklady na ubytovanie v prípade karantény do výšky 50,- EUR/noc, spätnou cestou vyvolané dodatočné cestovné náklady do výšky 1.000,- EUR a preplatenie storno poplatkov bez spoluúčasti.

Cena zahrnuje:
letenku Praha - Kigali a Kilimanjaro - Praha (možnosť odletu z Viedne na vyžiadanie, možný príplatok)
letenku KIgali - Kilimanjaro v triede economy vrátane letiskových táx
10 x nocľah v hoteloch, lodge a kempoch podľa programu
denná izba v hoteli Arusha Serena Resort
stravovanie podľa programu
všetky transfery podľa programu terénnymi automobilmi Toyota Landruiser so zdvíhacou strechou v Rwande a Tanzánii
návštevu múzea v Nyanze, etnogravického múzea v Butare, pamätníku genocídy v Rwande
trek za šimpanzmi a Canopy Walk v NP Nyungwe Forest v Rwande
safari v Tanzánii podľa programu vrátane všetkých vstupov do NP a poplatkov s tým spojených
návštevu múzea Olduvai
služby českého sprievodcu a anglicky hovoriacich sprievodcov v Rwande i v Tanzánii
pitnú vodu k dispozícii v automobiloch po celú dobu zájazdu

Cena nezahrnuje:
letiskové taxy 549,- EUR
vstupné vízum do Rwandy a Tanzánie (100,- USD/2 víza)
prepitné miestnym sprievodcom (odporúčaná výška 10 - 15,- USD/osoba/deň)
cestovné poistenie ECP PLUS (ponuku poistenia radi pošleme podľa aktuálnej ceny zájazdu)
Generované systémom ProfiTour