Rýchly popis:
Recept na dni plné gastronomických zážitkov? Prehliadky talianskych miest, ktoré preslávili nie len historické udalosti, ale práve ich chutné vína, syry, omáčky a iné dobroty.
Typ stravy:
raňajky
Doprava:
letecká
V cene je zahrnuté:
4x ubytovanie v 3* hoteli s raňajkami, letecká doprava Viedeň – Bologna – Viedeň,
1x príručná batožina 10 kg/os., transfer na letisko a späť s nástupom v NR, TT alebo BA, transfer letisko - hotel - letisko, sprievodca CK, autokarová doprava počas okruhu, 3 ochutnávky podľa programu (balzamikový ocot, parmská šunka + syr, víno), ostatné prehliadky podľa programu bez vstupov.
V cene nie je zahrnuté:
Povinné príplatky: servisné poplatky 240 EUR/os., orientačná cena pobytovej taxy 2 EUR/os./noc (platba na mieste).
Odporúčaný doplatok: komplexné cestovné poistenie KOMFORT alebo poistenie PLUS, orientačná cena vstupov 50 EUR/os. (platba na mieste).
Ostatné doplatky: 1-lôžková izba 145 EUR/4 noci.
Batožinové limity: v prípade zmeny leteckej spoločnosti si CK vyhradzuje právo na ich zmenu.
Program:
1. deň – prílet do Bologne, mesta známeho nielen
najstaršou univerzitou na svete, ale aj gurmánskymi
špecialitami. Návšteva Mercato di Mezzo v kulinárskom
centre mesta, štvrti Quadrilatero. V tomto
gastronomickom „štvoruholníku“ možno nájsť to
najlepšie z chutí regiónu Emilia- Romagna a Bologne.
Tagliattele al ragu, inak a inde známe ako bolonské
špagety, piadina – chlebová placka podávaná
s najrôznejšími oblohami alebo miestna jemná klobása
mortadella. Popoludňajšia prehliadka mesta
zahrnujúca hlavné námestia Piazza Maggiore, Piazza
Nettuno s ikonickou Neptúnovou fontánou, Palazzo
del Podesta a samozrejme symbol mesta – Due Torri
– Dve veže, ktoré sa zachovali ako jedny z mála rodinných
stredovekých mrakodrapov. Ubytovanie
a nocľah.
2. deň – raňajky, návšteva Modeny, s prehliadkou
centra mesta, pretkanej tým najlepším z miestnej
gastronómie – raňajkové „šišky“ gnocco fritto,
ktoré si možno vychutnať v každú hodinu dňa. Malé
tortellini, veľké tortelloni, či najväčšie tortellacci.
Ľahké šumivé víno lambrucso a menej známa šunka
culatello. Ochutnávka jedinečného miestneho
balzamikového octu s nezameniteľnou chuťou.
Popoludní presun do Parmy, ktorá je okrem svojich
architektonických pamiatok v historickom centre preslávená
predovšetkým parmskou šunkou (prosciutto
di Parma) a kráľom syrov parmezánom (parmigiano
reggiano). Ochutnávka. Návrat do hotela.
3. deň – po raňajkách odchod do jedného z najkrajších
mestečiek Talianska - Dozza, ktoré je známe
aj vďaka nevšednému festivalu maľovania stien domov.
Návšteva Enotéky, nachádzajúcej sa v hrade
a jeho pivniciach. Ochutnávka regionálnych vín.
Popoludní návšteva Raveny, kde ranokresťanské pamiatky
(UNESCO) tvoria súbor kultúrnych pamiatok
špecifických zmesou viacerých štýlov a tradícií. Ani tu
gastronómia nezaostáva so svojimi passatelli – nevšedne
pripravovanými a tvarovanými cestovinami.
Vychutnať si možno aj čerstvé ryby a mušle z neďalekého
prístavu. Ubytovanie.
4. deň – po raňajkách odchod do San Marina, najmenšej
nezávislej republiky na svete. Medzi najzaujímavejšie
pamiatky patrí pevnosť La Rocca, Palazzo
Publicco, či tri stredoveké veže, ktoré dali meno aj
obľúbenému miestnemu dezertu – torta tre monti.
Odchod do mestečka Rimini, známeho predovšetkým
svojimi kilometre dlhými piesočnatými plážami.
K oddychu pri mori je nutné pridať morské špeciality,
napr. rybí guláš (brodetto di pesce ) typický pre prímorské
mestá Talianska a osvieženie dodá pravá talianska
zmrzlina – gellato. Návrat do hotela.
5. deň – raňajky, návšteva mesta Ferrara, presláveného
svojou renesančnou architektúrou s hradom Este
a tradičnými špecialitami. Za zachovanými mestskými
hradbami si možno dopriať varenú salama da sugo,
zemiakmi plnené tortelli di patate a sladkou bodkou
pre milovníkov čokolády
je torta tenerina. Transfer na
letisko, odlet do Viedne.
Dni:
5 DŇOVÝ POZNÁVACÍ ZÁJAZD
Pamiatky v programe pre leták:
Bologna - Modena - Parma - Dozza - Ravena - Rimini - San Marino - Ferrara